OPPLEGG

Åkrafjorden Jakt tilbyr hjortejakt i Kvinnherad kommune i Hordaland.

Når kan vi jakte hjort?
Det er jakttid på hjort fra 1. september til 23. desember.

 

Hvordan er det organisert?
Opplegget passer både for erfarne og uerfarne jegere. Vi har lang erfaring med hjortejakt, og det er derfor mulig å lære noe både for erfarne og nybegynnere. Vi deler jegerne inn i grupper på typisk 4-8 mann. En kjentmann er disponibel for hver gruppe under jakten. Han vil være med ute i terrenget, organisere jakten, og hjelpe til med å leite opp dyr. Han kan også hjelpe til med å slakte og bære ned kjøtt. Vi gir gjerne opplæring i slakt og partering.

 

Hvordan er terrengene?
Vi har ca. 25 hjorteterreng (vald). Vi har mange forskjellige typer terreng, både lette og krevende. Vi tilpasser derfor jakten så langt det er mulig til jegernes ønsker og kondisjon.

 

Hvordan bor og spiser vi?
Dere bor på ett eller flere av småbrukene og hyttene vi har tilgjengelig. Maten holder i utgangspunktet vi, men det er også mulig å avtale opplegg der dere holder maten selv.

 

Kan jeg sove ute?
Hvis været tillater det og jegerne ønsker å overnatte ute under brunsten (oktober), så er vi gjerne med på det! Det er en fantastisk opplevelse å ligge ute og se på stjernehimmelen og høre på konserten fra store hjortebukker som brøler i nærheten! Dette kan også gi store fordeler i forhold til jakten: Man er allerede klar på post i det det begynner å lysne – og da har man gode muligheter til å få dyr på tråkk.

 

Hvordan kommer jeg i kontakt med kjentmennene når jeg kommer for å jakte?

Vi ringer som regel kontaktpersonen i jaktlaget et par dager før jakten starter. Dette for å avtale møtetid og sted. Vi anbefaler at jegerne ankommer på ettermiddagen dagen før jakten starter. Da får vi litt tid til å bli kjent, og dere får tid til å installere dere og gjøre klart utstyr til dagen etter. Husk at jaktdagen starter tidlig, spesielt tidlig i sesongen.Det kan være vanskelig å få tak i oss på telefon under jakten. Vi kan være på steder uten dekning eller vi kan være opptatt og ikke ha mulighet til å ta telefonen. Dersom du som skal jakte hos oss har behov for å komme i kontakt med oss, så send gjerne en tekstmelding til Jens på telefon 92037442. Han ringer tilbake så snart han kan.

 

Hva må jeg huske på?

Ikke glem våpenkort, jegeravgiftskort og godkjent skyteprøve for storvilt. Dette vil bli kontrollert før jakten starter. Er du av den glemske sorten så kan det være lurt å ta en titt på huskelisten vår.

 

TIPS TIL HJORTEJEGEREN

 

Vil du ha mine beste tips for hjortejakten? Hjortejakta er kanskje den mest krevende storviltjakta vi har her i landet. Helt siden mamma slapp meg ut alene med rifle har jeg flydd opp og ned liene på hjemgården og jaktet hjort. Gjennom alle disse årene har jeg samlet erfaring. Både gjennom egen jakt og ved å jakte sammen med andre, dyktige jegere. Jeg har hatt mye hell med meg og jeg har gjort mange feil. Slikt lærer man av! En av de tingene som gjør at jeg fortsatt er så glad i å jakte, er at jeg aldri blir utlært. Jakt forblir spennende og lærerikt.

 

 

Så langt er dette mine beste råd til deg som skal på hjortejakt:

Vær stille

Om du hører deg selv, så hører hjorten deg. Legg igjen ståltermosen hjemme (den synger over lange avstander om vinden er rett), si lite på radioen og prøv å gå så lydløst du kan til post.

Gå sakte

Jakta starter lenge før du kommer til post. De fleste går alt for fort. Dyr kan tåle mange endringer i terrenget rundt seg bare det skjer sakte nok. Bruk veldig lang tid og sakte bevegelser. Da kan du kanskje være så heldig å se hjorten før den ser deg. Da er halve jobben gjort.

Gjør deg kjent i terrenget

En effektiv jaktform på hjort er å sitte i tråkk eller i nærheten av der dyra beiter. Gjør deg godt kjent med hvor dyra oppholder seg, hvor de går og når de flytter på seg. Poster deretter. Da øker sjansen for fall.

Vær oppmerksom på vindretningen

Etter min erfaring, så er lukt av menneske en av de tingene som lettest ødelegger for en vellykket jakt. Ikke vindsett terrenget i den retningen du ønsker at hjorten skal komme.

Ikke jag på dyra når de hviler

Om du ikke lar dyra være i fred når de er i ro i dagleie, så kommer hjorten til å flytte seg til andre områder. Dette er grunnen til at vi ikke har drivjakt i våre terreng før mot slutten av jakta.

Bruk kikkerten – mye

Gå dit du får god oversikt og spott opp dyra. De kan være vanskelig å få øye på, så bruk god tid. Om du er en dyktig smygjeger, så er dette veldig spennende jakt. Jeg har selv skutt veldig mange hjort på denne måten.

Bruk øra godt

Selv om hjorten ofte går veldig stille, så lager også den lyd. Om du hører den før du ser den, så kan det gi deg verdifull tid til å forberede deg. I noen situasjoner teller hvert sekund.

Vær på hugget

Du må alltid være forberedt og klar. Det kan oppstå gode skytesituasjoner på veldig kort tid – og de kan være over like raskt.

Vær alltid nøye med sikkerheten

Vi tar vare på hverandre – sikkerheten kommer alltid først.

 

Når du kommer på jakt til oss, så er vi godt kjent med terreng og dyrenes bevegelsesmønster. Vi vil at gruppene skal lykkes. Vi gjør det vi kan for at jegerne er der hjorten kan komme. Resten er opp til deg selv. Skitt jakt!